Tyto stránky jsou určeny výhradně pro odbornou zdravotnickou veřejnost


Volbou "Ano, jsem zdravotník" potvrzujete, že jste odborný zdravotnický pracovník dle zákona č. 40/1995 Sb. a současně udělujete Souhlas se zpracováním osobních údajů a Souhlas se zásadami používání cookies, které jsou pro přístup na tyto stránky nezbytné.


MenuMENU

×

Chci dostávat novinky

Inzulíny a analoga

banner_inzuliny.svg

hmr.svg
nph_inzulin.svg
premixovany_inzulin.svg
premixovana_analoga_prazdne.svg
inzulin_lisprourli.svg

inzulin_asprtfiasp.svg
inzulin_glulisin.svg
inzulin_detemir.svg
glargin_100_button.svg
inzulin_degludek.svg

glargin_300_button.svg
ikodek_button_prazdne.svg
ideglira_button.svg
iglarlixi_button.svg

sacz-c21330689_toujeo_pera_baner_rgb_01_23_1600.jpg

Inzulín

Inzulín je syntetizován v beta buňkách Langerhansových ostrůvků pankreatu. Prvním krokem v syntéze inzulínu je tvorba preproinzulínu, který je účinkem proteázy přeměněn na proinzulín. Proinzulín se skládá ze tří řetězců aminokyselin. Řetězec A (21 aminokyselin) je s řetězcem B (30 aminokyselin) propojen řetězcem C. Řetězec C je následně odštěpen a do oběhu je secernován jako C-peptid (s výhodou je v diagnostice jeho stanovení využíváno pro určení výše vlastní sekrece inzulínu). Spojené řetězce A a B jsou molekulou samotného inzulínu.

Po vazbě inzulínu na receptory ve svalových a tukových buňkách dochází k usnadnění vychytávání glukózy a dále je inhibován výdej glukózy z jaterních buněk. Tím je dosaženo snížení hladiny glukózy v krvi.

Inzulín má také další anabolické účinky v řadě tkání. Ve svalové tkáni vede ke zvýšení syntézy glykogenu, mastných kyselin, glycerolu a proteinů a vychytávání aminokyselin, také vede ke snížení glykogenolýzy, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolýzy, proteinového katabolismu a produkce aminokyselin.

V minulosti byl inzulín získáván ze zvířecích pankreatů, především ze slinivky vepřů nebo krav. Zvířecí inzulín nemá zcela stejnou strukturu jako inzulín humánní (vepřový se liší jednou aminokyselinou a hovězí třemi aminokyselinami), ale funkce je analogická, proto po přečištění mohl být používán pro humánní terapii. V Československu se používal ve vysoce čištěné podobě ještě v 90. letech minulého století. Dnes je zvířecí inzulín dostupný ve vyspělých zemích jen pro pacienty se vzácnou přecitlivělostí na humánní inzulín.

Humánní inzulín (tedy inzulín se stejnou strukturou jako je nativní inzulín) je vyráběn biosynteticky, za pomoci rekombinantní technologie DNA. Podle výrobce je využita jako mikroorganismus produkující inzulín buď bakterie Escherichia coli nebo kvasinka Saccharomyces cerevisiae.

Stejným způsobem jsou vyráběna i nová analoga inzulínu, tedy biosynteticky vyrobené inzulíny, u kterých byla pozměněna struktura (liší se např. v jedné či několika aminokyselinách). Fyziologicky působí v těle jako humánní inzulín, ale změnou struktury bylo dosaženo změny absorpce v podkoží a tím i rychlosti nástupu a délky účinku těchto inzulínů. Získány tak byly přípravky, které mají oproti humánnímu inzulínu aplikovanému subkutánně výrazně rychlejší nástup účinku a kratší dobu působení nebo naopak prodloužený účinek (např. na 24 hodin).


 Obr. 1a,b: Molekula proinzulínu a molekula inzulínu


proinzulin.svg
inzulin.svg

Obr. 2: Rozdíly ve struktuře inzulínových analog vůči humánnímu inzulínu


struktura_analoga.svg

Dávka inzulínu se z historických důvodů udává v tzv. mezinárodních jednotkách (IU, international units). Zcela původně byla 1 IU definována jako množství inzulínu potřebné k vyvolání hypoglykemie u králíka (nalačno) o hmotnosti 2 kg. Postupně byla několikrát (od roku 1922) v průběhu historie definice mezinárodní jednotky upravována, nicméně princip stanovení – tedy stanovení na základě biologické účinnosti – zůstal zachován. Toto označení (IU) je určeno výlučně pro humánní inzulín, kde byla stanovena biologická účinnost podle klasické normy. Analoga inzulínu, tedy inzulíny se změněnou strukturou, by měla být podle doporučení Evropské lékové agentury (EMA) označována pouze jako jednotky (U).

Roztok nebo suspenze inzulínu jsou vyráběny v různých koncentracích. V minulosti se u nás používal inzulín o koncentraci 40 IU/ml (dosud dostupný v některých zahraničních zemích), dnes je standardem koncentrace 100 IU/ml a v případě některých inzulínových analog pak také 200 U/ml nebo 300 U/ml. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že pro aplikaci inzulínu musí být užita vždy aplikační technika určená pro daný typ a koncentraci inzulínu.

Pro aplikaci inzulínu je možné použít injekční stříkačky. Do injekčních stříkaček určených pro inzulín a označených správnou koncentrací inzulínu je možné natahovat inzulín výlučně z balení v lahvičkách. Většina inzulínu na českém trhu je dostupná v náplních pro inzulínové aplikátory (pera) nebo v předplněných aplikátorech, které se po vypotřebování náplně likvidují. V případě náplní do aplikátorů (cartridge, Penfill) je v SPC přípravku vždy uvedeno, se kterými aplikátory je náplň kompatibilní. Do jiných aplikátorů by náplň neměla být užita. Dále je možno aplikovat inzulín (některé rychle účinné inzulíny nebo rychle účinná analoga) v inzulínových pumpách pro subkutánní kontinuální aplikaci (CSII). Inzulín se podává subkutánně. Rychle účinný inzulín a některá rychle účinná analoga v lahvičkách je možné také použít pro aplikaci intravenózní – vždy zdravotnickým personálem.

Poločas inzulínu v krevním oběhu je pouze několik minut (u pacientů se závažnou renální insuficiencí je poločas delší), z toho vyplývá, že časový profil účinku inzulínových přípravků je dán především jejich absorpční charakteristikou. Proces absorpce inzulínu z místa podání (obvykle podkoží) je ovlivňován řadou faktorů, např. dávkou, způsobem podání, tloušťkou podkožního tuku, typem diabetu ad. Různé inzulínové přípravky mají různý nástup účinku i délku působení.

 

Literatura

  1. Státní ústav pro kontrolu léčiv. (online: www.sukl.cz) [cit. 3. 9. 2024]
  2. Knopp, J. L., Holder-Pearson, L., Chace, J. G. Insulin units and conversion factors: a story of truth, boots, and faster half-truths. J Diabetes Sci Technol 13, 3: 597–600, 2019.
  3. Guideline on potency labelling for insulin analogue containing products with particular reference to the use of international units or units. EMA, 2006. (online: https://www.ema.europa.eu/en/potency-labelling-insulin-analogue-containing-products-particular-reference-use-international-units-or-units-scientific-guideline#current-effective-version-7967) [cit. 4. 9. 2024]
  4. Švihovec, J., Bultas, J., Anzenbacher, P. et al. Farmakologie. Praha: Grada Publishing, 2018.
  5. Honka, M. Mechanismy prodloužení účinku inzulinu a jejich klinický význam. Remedia 23, 1: 17–27, 2013.
  6. Perušičová, J. Analoga inzulinu. Interní Med 8, 4: 185–189, 2006.
  7. Perušičová, J. Inzulínová léčba u nemocných cukrovkou: historie, minulost a současnost. II. část: humánní inzulíny. Sestra v diabetologii 2, 2: 4–6, 2006.
  8. Krejčová, J., Šmahelová, A., Dohnal, F. Historie léčby diabetu v Československu do roku 1989. Čes slov Farm 63, 5: 228–232, 2014.
  9. Švejnoha, J. Vítězové nad cukrovkou. Běstvina: GEUM, 1998.