Ne vždy je možné se stravovat podle připraveného plánu. Přesto je důležité mít v záloze „strategie“, jak bez potíží zvládat nejrůznější neobvyklé situace. Pokud nad nimi nebudete přemýšlet, lehce se stane, že sáhnete po nevhodných potravinách. Někteří lidé jsou velmi citliví na porušení stanoveného programu a i jednorázové „uklouznutí“ pociťují jako selhání a často končí s celým snažením. Pokud se tak stane a vy nezvládnete svůj plán, nic se neděje. Druhý den se opět vraťte ke svým novým stravovacím zvyklostem a dál pokračujte.
V restauracích se vyhýbejte zbytečně kalorickým pokrmům a soustřeďte se na maso připravené na minimu tuku a na zeleninu (lhostejno zda syrovou nebo dušenou). Pokud ale poctivě dodržujete redukční dietu a máte neodolatelnou chuť např. na smažené, dopřejte si je. K smaženému sýru si už nedávejte hranolky, ale poloviční porci brambor a pokrm doplňte zeleninou. Pokud to není uvedeno v jídelním lístku, informujte se u personálu na velikost porce. Jestliže je porce příliš velká, požádejte o poloviční nebo si polovinu nechte zabalit domů na druhý den.
Pokud se pravidelně stravujete v závodní jídelně, je to skvělé, jídlo máte zajištěno. Opět platí, že by ve vašem jídelníčku neměly být příliš často omáčky, knedlíky (popř. snězte pouze poloviční porci přílohy), samozřejmě smažená jídla a jídla, kde chybí zdroj bílkoviny (např. pouze zeleninový salát s pečivem představuje nedostatečný oběd, který je sice nízkoenergetický, ale nevyvážený po stránce složení.
Plánujete-li večeři v restauraci, dopřejte si před hlavním jídlem malý předkrm (např. zeleninový salát nebo rajčata s mozarellou, pozor ale na zbytečný tuk v podobě zálivek, dresinků nebo i přemíry olivového oleje), nebudete mít pak takový hlad, jídlo si více vychutnáte a třeba oželíte i zákusek. Nevhodný předkrm představuje např. chléb a máslo předkládané v mnoha restauracích. Sice si ukrátíte čekání, ale také přijmete zbytečné kilojouly. Stejnou službu jako předkrm vám prokáže lehká svačinka před odchodem do restaurace.
Jako dezert si vybere např. ovocný salát, sorbet nebo jednu palačinku se zmrzlinou. Pokud by byl váš denní příjem energie opravdu nad rámec, zvažte, jestli dáte přednost dezertu nebo sklence alkoholu.
Na rautech může být lákadlem velké množství jídla. Vy ale buďte chytří a vybírejte si pouze ty pokrmy, které neznáte nebo jsou pro vás vzácné (exotické ovoce, méně obvyklé sýry, losos nebo jiné druhy ryb). Zbytečně si nezvyšujte svůj energetický příjem konzumací pečiva, těstovin a tučných uzenin. Párty bývají tradičně spojovány s alkoholem, o kterém je známo, že hubnutí neprospívá. Vedle značného energetického obsahu je alkohol využíván jako přednostní energetický zdroj, takže energie přijatá navíc se ochotně ukládá do tukových zásob. Navíc alkohol bourá zábrany, tedy pravděpodobně i vaše předsevzetí. Z těchto důvodů to s pitím nepřehánějte a sklenku alkoholu vždy doplňte sklenicí minerální vody. Nejen že vás nebude druhý den bolet hlava, ale vypijete i méně alkoholu.
Jste-li na cestách, mějte vždy přichystané i vhodné jídlo. Nakrájená zelenina a ovoce, kostičky sýra, jogurtový nápoj, křehké chleby a samozřejmě dostatek neenergetických nápojů jsou nezbytným základem. V případě, že nemáte možnost si vzít jídlo s sebou, mějte alespoň jasný plán, co si koupíte. Pak nesáhnete u benzínové pumpy po bagetě, ale koupíte si mléčný nápoj.
Paštiky a polévky v pytlíku stále doprovázejí české turisty na jejich cestách po světě. Nutno ale konstatovat, že pokud paštiky zůstanou doma, uděláte pro sebe hodně. Většina těchto výrobků má stejně jako uzeniny vysoký obsah tuku, soli a konzervačních látek. Navíc jsou velké rozdíly mezi produkty jednotlivých výrobců. Pro změnu můžete vyzkoušet skvěle chutnající luštěninové a zeleninové „paštiky“, masové konzervy vyměňte za fazole a sterilovanou zeleninu, instantní polévky nahraďte luštěninovými polévkami. Vítaným sladkým zpestřením na cestách mohou být instantní kaše (např. rýžová, jáhlová, pohanková, špaldová) připravené z mléka. S blížící se lyžařskou sezónou myslete také na to, jak se stravovat při sportu. Vždy se dobře nasnídejte, než vyrazíte na sjezdovku nebo na běžky a vezměte si i svačinu s sebou. Nemusí se jednat o nic velkého, stačí mít banán, proteinové nebo müsli tyčinky, popř. jogurtový nápoj nebo obloženou housku. Nezahřívejte se grogem, ale čajem.
Směnný provoz a s ním spojený nepravidelný režim může značně komplikovat hubnutí. Při sestavování jídelních plánů je důležité se zaměřit na vytvoření jídelníčku, který bude co nejvíce podobný běžnému stravovacímu režimu. Samozřejmě nutností je nosit si jídlo s sebou a pečlivě plánovat skladbu jídelníčku. Během noční směny také nezapomínejte dostatečně pít. Ideální jsou ovocné nebo zelené čaje, stolní vody ochucené kapkou citrónu, občas ředěný džus s vodou.
Porodila jste děťátko, stoupla si ještě v porodnici na váhu a zhrozila se? Řada maminek tento pocit zná. A většina se také touží vrátit ke své původní hmotnosti. Bohužel to nebývá tak jednoduché. Důvodů je hned několik – hormonální vlivy, kojení a s tím spojená vyšší energetická potřeba, zcela nepravidelný jídelní režim, přetrvávající chutě na sladké, nižší pohybová aktivita a v neposlední řadě i nedostatek vůle. Pokud kojíte, není naprosto vhodné začínat s radikálním hubnutím. Jednak potřebujete dostatek energie pro tvorbu mléka a jednak jsou při hubnutí vyplavovány do krevního oběhu i škodlivé látky, které by se mohly dostat také do mateřského mléka. Úbytek hmotnosti by měl být velmi pozvolný, rozhodně ne více než 0,5 kg týdně. V prvních týdnech po porodu většinou stačí se nepřejídat, jíst méně sladkostí a vyvarovat se večerního hodování. Uvidíte, že kila půjdou dolů sama. Po ukončení kojení a ustálení menstruačního cyklu se můžete pustit do hubnutí s plnou vervou.
Pobyt doma může být výbornou příležitostí, jak velmi pěkně hubnout. Můžete si zajistit pravidelný režim stravování a máte příležitost si vhodná jídla v klidu připravit. Vařte jídla s dostatkem zeleniny, ke svačinám dělejte tvarohové dezerty, dejte si i s dětmi namísto zákusku kousek ovoce, uvařte pudink. Udělejte si na jídlo čas, jezte pravidelně a nedojídejte po dětech.
Tento argument, proč se vlastně hubnutí nedaří, je typický zejména pro úředníky, prodavače a podnikatele. Pravda je však taková, že v rámci každého zaměstnání je možné si najít chvilku na jídlo. Vždyť vypití jogurtového nebo kefírového nápoje nezabere více než pár vteřin! Chcete-li být v hubnutí úspěšní, naučte se nosit si jídlo s sebou. Na pracovištích, kde je lednice, si nakupte na týden dopředu. V práci, v autě nebo v kabelce mějte stále zásobu trvanlivých potravin (müsli tyčinky bez polevy, proteinové tyčinky, knuspi chléb, sušené maso).
Mnozí lidé se domnívají, že jíst zdravě znamená utrácet horentní částky za potraviny. Proto raději zůstávají věrni svým nevhodným stravovacím návykům a utrácejí peníze za přípravky na hubnutí. Kde je tedy pravda? Jednoznačně platí, že je vždy výhodnější sázet na kvalitu, než na kvantitu. Nezapomínejte, že levné potraviny bývají často nekvalitní (např. trans mastné kyseliny v levných zmrzlinách, sušenkách a čokoládě, vysoký obsah tuku v uzeninách). O chuti ani nemluvě. Určitě si více pochutnáte na menším steaku z libového masa, než na půl kilogramu tučného bůčku. Ti, kteří mají opravdu hluboko do kapsy, mohou sledovat akční nabídky, vztahující se na vhodné potraviny, nakupovat v diskontech a pokud mají možnost, využívat pěstování ovoce a zeleniny na zahrádce.
Publikováno v časopise Sestra v diabetologii 4/2014.