Vitamin D
Vitamin D je ukázkovým příkladem, kdy nutriční komplikace vznikající po operaci mohou mít kořeny již v předoperačním období. Obezita je totiž sama o sobě jedním z rizikových faktorů pro nedostatek vitaminu D. Odborná literatura udává široké rozpětí (od 33 do 80 %) prevalence deficience vitaminu D u obézních pacientů. Důvodů, proč tomu tak je, může být několik. Zmiňována je nedostatečná doba oslunění daná krátkým pobytem venku, používání krémů s UV filtry, nanášení make-upu a oblékání dlouhých kalhot a rukávů. Mezi další možná vysvětlení deficitu vitaminu D u obézních jedinců patří snížená biologická dostupnost vitaminu D3 a dále věk.
Bariatrický talíř v praxi
Lepší představu o podobě vyváženého jídelníčku po bariatrické operaci pomáhá nastínit tzv. bari-talíř. Ukazuje, jakým způsobem by měla být porce o objemu 150 ml rozdělena na dezertním talíři. S ohledem na zvýšený příjem bílkovin by polovinu talíře měly zaujímat potraviny bohaté na bílkoviny, o druhou půlku se dělí sacharidy a zelenina (obr. 1).